Vi har skridskoskola från 4 år och uppåt, undantag kan göras efter bedömning om åkförmåga.
För att alla barn – och inte minst ni föräldrar – ska trivas i klubben behöver vi er hjälp!
Tänk på följande:
Klädsel
Klä inte barnen för varmt. De behöver ha smidiga kläder som ger rörelsefrihet. Vi rekommenderar att klä barnen i fler lager, tights/mjukisbyxor, långärmad tröja med fleecetröja ovanpå samt fingervantar. Overaller och täckbyxor undanbedes för rörelsefrihetens skull men främst för att det kan följa med smuts och grus ut på isen vilket ökar skaderisken och skenorna.
Hjälm
Se till att hjälmen sitter stadigt, en tunn mössa som sitter tajt under hjälmen kan vara bra. Märk hjälmen med barnets namn på en lapp som sitter framtill på hjälmen.
Skridskor
Det finns många olika skridskor att välja på som fungerar i skridskoskolan. I sportaffärer finns enklare och billigare skridskor i olika utföranden. För bästa utvecklingsmöjlighet rekommenderas riktiga, stadiga konståkningsskridskor med taggar och skär som har lång hållbarhet. Dessa finns att köpa både nya och begagnade. Via dessa länkar kan ni hitta riktiga konståkningsskridskor:
Norrköpings skateshop- Nya skridskor för nybörjare (Jackson)
Norrköpings skateshop- Nya skridskor för de första märkena (Jackson)
Teijas skateshop- Nya skridskor för nybörjare (Edea)
Teijas skateshop- Nya skridskor för märkestagning (Edea)
Teijas skateshop- Nya skridskor för de första märkena (Risport)
Facebook föreningens köp & sälj sida- Begagnade skridskor
Facebook Marketplace- Begagnade skridskor
Skridskovård
När barnen kommer från isen; torka av skenorna med en trasa/handduk (för att undvika rost) och trä på mjuka skydd alt en torr handduk som förvaring till nästa pass. Till och från isen är det plastskydd som gäller på skridskorna. Varje promenad på annat underlag än is förstör skenorna och gör det mer eller mindre omöjliga att åka.
Slipning
Skridskorna måste vara slipade för att barnet skall kunna röra sig rätt och lätt på isen. Man bör slipa skridskorna regelbundet, ca 2 gånger per termin för skridskoskoleåkare. Föreningen har nu en egen slipmaskin och fyra personer som utbildats. Åkare i skridskoskolan får slipa sina skridskor för 100 kr, vilket betalas via swish i samband med inlämning. Skriv "Skridskoskolan" samt åkarens namn på en lapp och lägg i skridskorna, lämna skridskorna efter träning till de ansvariga föräldrar som finns på plats. Skridskorna fås tillbaka vid nästa skridskoskoletillfälle.
Slipansvariga
P-A (Pär-Arne) Dalsten 070-618 99 22
Tobbe Vikander 070-234 55 14
Föräldrarnas plats under lektion
Vi önskar att föräldrar och syskon sitter uppe på läktaren för att inte störa barnens koncentration.
Gruppindelning
De första lektionerna på terminen kan upplevas något röriga då tränarna försöker dela in barnen i jämna grupper. Under terminen kan tränarna flytta barnen mellan grupperna allteftersom de utvecklas.
Medlemsregister
För att föreningen skall ha ett fungerande medlemsregister ber vi er fylla i anmälan via hemsidan. Man har genom sitt medlemskap godkänt att föreningen, och de förbund föreningen tillhör, registrerar och behandlar medlemmens personuppgifter så som föreningen beslutat om i sin verksamhet. Uppgifterna lämnas aldrig ut till obehöriga.
Hemsidan: www.sundsvallskonstakning.se - där finns all information om klubben och vad som händer.
Utveckling & kunskapsmärken
Under tiden i skridskoskolan tränar åkarna på flera olika övningar med varierande svårighetsgrad. Många utav dessa övningar ingår i ett kunskapssystem som är framtaget av Svenska Konståkningsförbundet för skridskoskoleåkare. Detta innehåller 8 kunskapsnivåer med ett antal övningar per nivå. När åkare kan visa upp alla övningar inom en nivå med godkänt utförande, erhåller åkaren möjlighet att köpa ett märke som bevis. Dessa kallas "Leo-märken" och det finns totalt 8 märken som representerar de olika kunskapsnivåerna.
Engagemang
Klubbens ekonomi stöttar sig på föräldrainsatser, ideellt arbete. Familjer med barn i skridskoskolan är befriade från obligatoriskt föreningsarbete, men får gärna delta frivilligt. Årligen har vi en isshow för publik med ett tema, som brukar vara en magisk upplevelser för såväl publik som åkare. Även de minsta är med på isen och det går att se hur självkänslan växer hos de små, som får visa upp sina färdigheter för publik!
När barnen går upp i nybörjargrupp krävs mer engagemang av föräldrarna i föreningens arbete som förutom isshow kan innebära att hjälpa till vid våra tävlingar samt försäljningsaktiviteter mm för att stötta ekonomin.